A mortadella egy jellegzetes olasz felvágott, már többszáz éve jelen van az olasz étlapokon. Darált sertéshúsból, és szalonnából készül. Ez utóbbi jelenléte miatt láthatjuk benne a fehér pöttyöket. Ettől azonban nem kell megijedni, mert a kiváló minőségű tokaszalonna, amit eredetileg használnak az előállításhoz, nem elvesz, hanem inkább hozzáad az élvezeti értékéhez.
A húst lassú tűzön, hosszan főzik. Tálaláskor vékony szeletekre vágják fel. Manapság már nem csak Olaszországban gyártják, és természetesen minden gyártó a maga ízlése szerint fűszerezi. Gyakran adnak hozzá pisztáciát vagy szemesborsot. Mindkettő a lágy húst felrázza egy kis roppanóssággal.
A MADECO két lehetőséget is kínál a mortadella kedvelőinek: natúr és pisztáciás verzió is elérhető. Szendvicsbe vagy pizzafeltétnek is kiváló választás!